Odpověď na: nosný olej u růžového oleje

#673

Dobrý den, Báro,

krátká odpověď:

Růže má chladivý účinek, olej z pšeničných klíčků je spíše neutrální. Přimícháním žádného dalšího (smysluplného) oleje růžový oleje “nezahřejete”. Růžový olej, který máte (předpokládám extrakt z květů růže), má chladit. Pokud ho zakoušíte jako chladivý, počkejte si na velká vedra a zkuste ho znovu, nebo ho darujte někomu s převahou pitta-dóši 😉

Podrobnější odpověď:

Ájurvédské vlastnosti OLEJE Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ se mi nepodařilo jednoznačně dohledat. Jeden zdroj uvádí, že tento olej pomáhá při spáleninách, vyrovnává pittu a má chladivé účinky ([https://www.1mg.com/ayurveda/wheat-germ-211](https://www.1mg.com/ayurveda/wheat-germ-211)). Jinde píšou, že olej z pšeničných klíčků vyrovnává vátu a kafu (VK-) a zvyšuje pittu (P+) ([https://ayurvedicoils.com/tag/ayurvedic-health-benefits-of-wheat-germ-oil](https://ayurvedicoils.com/tag/ayurvedic-health-benefits-of-wheat-germ-oil)). Podle Harishe Johari (kniha Ayurvedic Massage) jej lze přidat do směsí olejů na masáž pro každé roční období. Dr. Light Miller (Ayurveda and Aromatherapy) uvádí olej z pšeničných klíčků jako VPK= (vyrovnávající všechny tři dóši). Tento olej má jednoznačně pozitivní účinky na pleť. **Pracovně přijměme hypotézu, že sám o sobě nechává všechny dóši víceméně v klidu, a považujme jej za neutrální.**

U RŮŽE (květu) (ačkoliv je jí spousta druhů a jsou určité výjimky) se zdroje shodují, že má **chladivý účinek**; zpravidla vyhovuje všem dóšám a vyrovnává pittu.

S růžovým olejem, který jste popsala, před sebou tedy nejspíš máme prostředek s chladivým účinkem, vhodný pro vyrovnávání pitta-dóši.

SEZAMOVÝ OLEJ se považuje také za tridóšický **(VPK=), s mírně(!) zahřívajícími účinky** (v Indii je to základní a hlavní olej pro většinu přípravků; slovo “taila”, které většinou překládáme bezpříznakově jako olej, je ve skutečnosti znamená sezamový olej). Naředěním vašeho růžového oleje sezamovým bychom si tudíž moc nepomohli. Základní ochlazující substancí je tam růže, kterou bychom museli tedy jenom nesmyslně ředit ve velkém poměru, abychom růži “rozředili” a stále bychom měli dva tridóšické oleje (z pšeničných klíčků a sezamu) s chladivou příměsí.

KOKOSOVÝ OLEJ (podle Dr. Light Miller, Ayurveda and Aromatherapy) je chladivý (P- K+ Vo). Jeho přimícháním bychom získali ještě více ochlazující směs.

JOJOBOVÝ OLEJ uvádí Dr. Light Miller (Ayurveda and Aromatherapy) jako **VPK=**.

Některé oleje zvyšují pitta-dóšu (jsou tedy vhodné pro prakrti kafa), ale v tomto případě nemá smysl je používat. Šla byste proti základnímu zaměření svého růžového oleje (jako byste ze slaných krekrů chtěla udělat sladké sušenky – raději upečete rovnou sladké sušenky…).