Úvodní stránka › Fóra › Základní online kurz ájurvédy (25. 4. 2020) › Syrová zelenina a zácpa (vlastnost suchosti a drsnosti)
Označeno štítky: Drsnost, Suchost, Základní vlastnosti
- Toto téma je prázdné.
-
AutorPříspěvky
-
11. 5. 2020 v 19.57 #543Veronika ŠilarováSprávce
Dotaz Tomáše Morcinka (11. 5. 2020):
Vracím se k poslednímu webináři a tématu drsnost, syrová zelenina, vláknina a zácpa. Já tomu rozumím tak, že vláknina v sobě zadržuje vodu, tedy čím více vlákniny, tím je stolice měkčí a tedy není problém se zácpou. Vláknina ve střevě tedy podle mne nemůže vysušit stolici, protože sama je součástí stolice. Snad teoreticky by hodně vlákniny ve střevě mohlo vysušit zbytek těla, pokud by člověk přijímal málo tekutin. Tím ale neříkám, že neplatí, co bylo v materiálech z první lekce, kde byly spojeny syrová zelenina a zácpa. Jen mne to překvapuje.
11. 5. 2020 v 19.59 #545Veronika ŠilarováSprávceBudu rozvíjet Vaše uvažování. „Vláknina zadržuje vodu, čím více vlákniny, tím je stolice měkčí…“ a rozvíjím: tím je stolice měkčí, tj. také vlhčí, a s tím, jak z nás stolice odchází, odnáší i tuto měkkost a vlhkost. Střevo se tím vysušuje. Protože měkkost a vlhkost pravidelně odchází. Já nadále zodpovědně jím větší množství zeleniny, protože je zdravá a má v sobě vlákninu. (Ale „mokrost“ mezi její základní vlastnosti nepatří.) A co takhle vyzkoušet nevařenou stravu? Takže jím hodně syrové zeleniny. Pokud takto budu dlouhodobě pokračovat, velmi pravděpodobně dospěji k zácpě. Za jak dlouho? Záleží na konstituci člověka – váta rychleji než kafa. A záleží také na mých ostatních návycích a životním stylu. A dospějí všichni nutně k zácpě? Ne.
Teď se dívám na video a do studijních materiálů k základním vlastnostem. Syrová zelenina, jak píšete, je tam uvedena v souvislosti s vlastností drsnosti. „[Vlastnost drsnosti] zvyšuje suchost, míru vstřebávání a zácpu. Syrová zelenina má vlastnost drsnosti. […].
Podle ájurvédy je syrová zelenina chladná, lehká, suchá, drsná (a radžasická).
Určitě bezvýhradně neplatí: syrová zelenina = jenom vlastnost suchosti (či drsnosti) => nevyhnutelná zácpa
A podle mých zkušeností v bezpočtu možností hry života může syrová zelenina od zácpy pomoci i ji způsobit.
Záleží na daném jedinci – jeho prakrti, vikrti, stravovacích návycích, životním stylu, emočním stavu a stavu okolního prostředí (fyzického i lidského) – abych vyjmenovala jen to základní. Pak můžeme doplnit, že důležitý je také stav patnácti subtypů dóš, trávicího ohně (agni), sedmi tělesných tkání (dhátu), sedmnácti tělesných drah (srótamsi) a ódžasu, tédžasu a práně.
Díky, Tomáši, že jsem to díky Vám mohla ujasnit.
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.